Utilitzam cookies per millorar, analitzar les conexions i mostrar publicitat. Si continues, acceptes l'us. Més informació aqui. close

Procés: Així fem les nostres teles

__________


El procés de fabricació de les teles requereix temps, paciència i dedicació. Aquest consta de 6 fases:


1. Preparat
Les matèries primeres (cotó i lli) arriben al taller en forma de cons de color cru. Es col·loquen a la fileta de manera que tots els fils passen per l'ordidor, on queden agrupats i llestos per preparar les reserves, i es retiren manualment.
2. Tenyit de les fibres
Les fibres agrupades es tenyeixen en una caldera que en poques hores deixarà el cotó tenyit de manera uniforme amb el tint desitjat. Després de tenyits, se'ls treuen els plàstics de reserva.
3. Assecat
Les fibres agrupades es tenyeixen en una caldera que en poques hores deixarà el cotó tenyit de manera uniforme amb el tint desitjat. Després de tenyits, se'ls treuen els plàstics de reserva.
Les reserves són les zones dels fils cobertes amb trossos de plàstic, nuats fortament perquè durant el tenyit, el tint no penetri al seu interior. D'aquesta manera s'aconsegueixen els característics dibuixos que formen fletxes o combinen diversos tons, i el procés artesanal produeix que el tenyit sigui lleugerament irregular i difuminat a les vores. Aquesta fase dura 1 dia de feina.

4. Segon Urdit
Un cop tenyits i secs, els fils es col·loquen manualment a l'ordidor. Aquesta part dura 3 dies perquè els fils s'han d'ordenar un per un. És important fer-ho així perquè si no estan col·locats correctament, la tela final no es correspondrà amb el dibuix desitjat.
5. Telar
Al teler, els fils es teixeixen “a la plana” (tafetà), usant lli cru com a trama.
6. Control de qualitat
Un cop teixida la tela, es compten els metres i inspecciona per comprovar que compleix amb tots els estàndards de qualitat que ens hem marcat per així deixar-la llesta per a la seva comercialització.